perjantai 11. tammikuuta 2013

Luomun nousukausi

Näinhän se on, että vihdoinkin me seurataan muuta maailmaa luomun suhteen. Muualla kun luomun kulutus ja luomutuotteiden tuotteistaminen on ollu tasasen nousujohteista, niin meillä suomessa on junnattu viitisentoista vuotta paikallaan. Mitään ei tapahtunut pitkiin aikoihin ja luomu sanana sai jopa jonkinlaisen "ituhippi" leiman. Mutta onneksi, jo noin viitisen vuotta ollaan menty oikeaan suuntaan ja eilisen Lisää luomua- kiertueen seminaarissa, tulevaisuus kuulosti todella valoisalta. Seminaari pidettiin Louella ja ylpeänä saan kertoa, että toiseksi viimeisessä kiertuepaikassa oli kaikkein suurin kuuntelijamäärä. Siis "keskellä ei mitään" meidän pohjolassa! Hyvä Lappi ja sen luomuintoilijat!

Päivän aikana tuli paljon asiaa mielenkiintoisilta puhujilta. Mukana oli mm. ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja kuuluisa keittiömestari Tero Mäntykangas. Myös luonnontuotealan yrittäjiä kuten Tarja Vesala Luomu ja lähiruokakauppa, Saska Tuomasjukka Lapin Maria oy ja agronomi luomulammastilallinen Johanna Alamikkotervo, oli antamassa omaa näkökantaansa luomu asiaan.




Eniten minua kiinnosti Hannele Pokan tiedot hallituksen linjauksesta luomun suhteen. Olen kyllä ollut tietoinen, että hallitus tukee luomua mutta se, että selviä tavoitteitakin on jo asetettu, tuli mulle uutena tietona. Hallitus on kirjannut, että

luomuruuan osuus tulisi nousta 20% vuoteen 2020 mennessä


kunnallisten ruokapalveluiden kuten koulu-päiväkoti- vanhainkotiruokien luomun osuus pitää niin ikään nostaa 20%:iin vuoteen 2020 mennessä!
 
luomuviljelyala nousisi 9%:sta 20%:iin myös vuoteen 2020 mennessä.
 
 

Itseäni henkilökohtaisesti ilostuttu tuo uutinen, että kunnille annetaan enemmän vastuuta kantaa kortensa kekoon. Päiväkoti ja kouluruokaan varsinkin olisi syytä kiinnittää paljon enemmän huomiota ja tästä on hyvä aloittaa. Esimerkkinä Pokka kertoi Kiuruveden kunnasta, joka on itsenäisesti jo päättänyt alkaa nostamaan luomun osuutta kunnan ruokapalveluissa ja sen osuus onkin jo nyt 14%.
 
Luomun suosimiseen on monia eri syitä. Pokka kertoi, että yksi syy on selvästi ympäristötekijät. Luomuviljely kuluttaa 45% vähemmän  energiaa, kuin tavanomainen. Pokka nosti myös pinnalle julkisen puolen hankinnoissa kilpailutuksen ongelman. Kun vanha malli on, että kilpailutetaan ja valitaan se halvin, pitäisi tätä tapaa tarkastella hieman useammalta kantilta. Halvin on harvoin se paras ja laatu tietysti silloin kärsii. Lisäksi ei ajatella työllistymistä tai ilmastoa. Eli monesti halvempaa materiaalia/palvelua saa jostain kauempaa tai jopa ulkomailta. Kun suosittaisiin lähiruokaa, luomua ja paikkakunnan palveluita työllistettäisiin oman kunnan yrittäjiä ja hiilijalanjälki tuotteissa olisi paljon pienenpi. Tämän ajattelutavan voi soveltaa moneen muuhunkin asiaan ja varsinkin kunnat tuntuvat nykyään kilpailuttavan kaiken laadun pois palveluistaan. Surullista minun mielestä!
 
 
Mutta paukutetaanpas hieman faktaa pöytään...
 

Tiesitkö, että 1/4 maailman luomupinta-alasta on Suomessa?!!!
 
Suomessa luomu-hyväksyttyä pinta-alaa on 7 500 000 hehtaaria...
 
Josta 7 100 000 hehtaaria on Lapissa!!!
 
99% suomen metsistä olisi luomukeruuseen kelpaavaa, mutta sertifionti ainoastaan puuttuu. Suomen pinta-alasta 87% voisi olla luomusertifioitua. Niin ja kuinka huippua olis Lapin matkailussakin sanoa, että "meidän Lappipas on 78%:sti luomusertifioitua aluetta!" Uskon, että kovinkaan moni matkailualan ihminen, ei ole osannut ottaa tätä myyntivalttia käyttöönsä.
 
 
Luomun suosio on siis kasvanut, sehän on selvä. Erääksi syyksi tähän arveltiin olevan kauppojen luomuvalikoimien lisääminen tarjontaan. Luomu tuotantoa on jo jonkin verran, mutta sitä olisi kyllä lisättävä runsaasti.
 
Eräs suuri ongelma luomu alalla on kuitenkin jatkojalostus. Vanhalan Lammastilan Johanna Alamikkotervo kertoi surullista tarinaa siitä, että heidän lampaanliha tuotetaan luomuna, mutta tulee jatkojalostuksesta ulos "normaalina" Merilapin lampaanlihana. Samaa surullista tarinaa kertoo marja-ala ja maitotuotanto. Tässä epäkohta on siis jalostus puolella, jolla ei ole kapasiteettiä tahtoa tai muuten mahdollisuuksia erottaa luomutuotantolinjaa ja normituotantolinjaa. Tuotantolinjastot tietysti pitää olla sellaiset, että luomu ja normi ei ole vaarassa sekoittua keskenään. Tämä tietysti pitää myös olla tarkkailtua ja seurattua toimintaa (muistaakseni myös luomuhyväksyttyä).
 

 
Multa muuten löytyy vinkkeleistä ylläolevat lisäpohjalliset lampaanvillasta. On nimittäin todella lämpimät!
Hullultahan se tosiaan kuulostaa, että me saatamme syödä tietämättämme luomu lampaanlihaa tai juoda luomutuotettua maitoa. Ja kun tietää minkä vaivan tuottajat ovat luomun eteen nähny, niin soisi heille tätä statusta pystyvän myös käyttämään. Siinnäpäs pähkinää purtavaksi tuottajille, jalostajille, hallitukselle ja kaikille meille muutenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti